Vas szerepe testünk működésére

“Vas nélkül nincs oxigén”

Vas jelentősége szervezetünkben

A vas szerepe az oxigén és a szén-dioxid szállításában a legjelentősebb. Mivel a vas a vér hemoglobinjának egyik fő alkotóeleme, ezért a vas szerepe az oxigén szállításában elengedhetetlen. A vas az elektrontovábbításban, a hemoglobin és a mioglobin szintézisben, a fehérjék képzésében és az enzimek működtetésében fejti ki a hatását. A vas hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a normál szellemi működés fenntartásához, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

Vas, mint nyomelem

A vas a szervezet számára az egyik legfontosabb nyomelem, mivel számos enzim alkotója. A vas esszenciális mikroelem, vagyis a szervezet nem képes saját maga előállítani, ezért a vasat kívülről kell bejuttatni. A vas felszívódása nagyon összetett, ezért a táplálékban található vasmennyiségnek csak minimális része hasznosul. Táplálékon keresztül naponta kb. 6 mg vasat fogyasztunk, ebből azonban csak 1 mg szívódik fel. A vas felszívódásáról azonban tudni kell, hogy az állati eredetű élelmiszerekből hasznosul a leginkább, azaz 15%-ban, míg a növényekből csupán kb. 5%-uk. A vasban gazdag növények (pl. spenót) sok oxálsavat tartalmaznak, ami meggátolja a vas felszívódását.

Vas felszivodas infuzio bel szovettan.jpg

Vashiány leggyakoribb okai

Csökkent vasbevitel vagy felszívódás, B12 vitaminhiány, C-vitamin hiánya. A vas felszívódását a bélrendszerből a kalcium és annak oxalát sói gátolhatják. Különböző teák és borok túlzott fogyasztása is fokozott vasvesztéshez vezethet. A vegetáriánusok, vegánok 80%-a anémiában (anaemia) szenvednek, mivel a vas felszívódását elősegítő B12 vitamin állati eredetű.

unsplash-image-oyUqUV1Q0Zg.jpg

Vérszegénység

A vérszegénység, a „civilizált” étrend egyik következménye, hiszen kevesebb zsírt, húst, halat és zöldséget fogyasztunk. A feldolgozott, cukorban, szénhidrátban gazdag, élelmiszerek túlzott fogyasztása gyakori oka a vashiány kialakulásának. A hiányos C-vitamin bevitel is vashiányhoz vezethet, mivel C-vitamin hiányában, vas rosszabbul felszívódik fel. A szerves vas felszívódását gátolják a gabonafélékben, hüvelyesekben megtalálható lektinek és fitátok. A vas felszívódását tovább rontják a csersavak (teák), oxalátok (sóska, spenót).

Vas optimális mennyisége felnőtteknél: 15 mg /nap, viszont terápiás céllal: 25 mg/nap a dózis.

A vaspótlás infúzióval javasolt vegetáriánusoknál, a gyermekvállalásra készülő nőknél, a sportolóknál és az idősebb embereknél.

Fertőzés esetén nem ajánlott vasat szedni, mert a baktériumok növekedéséhez is vasra van szükség.

Vashiány főbb tünetei