Glicin

“Glicin aminósav nélkül nincs rugalmasság”

A glicin (Gly), egy életfontos fehérjealkotó aminosav, ami a rugalmasságot adó kötőszövet, a kollagén, elasztin alkotója. 

Glicin

A legtöbb fehérjében a glicin ugyan csak kis mennyiségben fordul elő, viszont a kötőszövet, izmok, bőr, inak, alkotója a kollagén, kb. 35% glicint tartalmaz. Mivel manapság sokkal kevesebb kollagén típusú fehérjét tartalmazó ételt eszünk (kocsonya, körömpörkölt, pacal, csülök) ezért a fehérjebevitelből származó aminosavak aránya eltolódott, pl. csökkent a glicin aránya a többi aminosavhoz képest. Az emberi evolúció során nem ez volt a jellemző, ezért manapság a civilizált életben a glicin hiánya hátrányos lehet.  A glicin pótlás előnyös hatásai is ezt a megfigyelést erősítik. Az infúzióval bejuttatott glicin közvetlenül jut a szövetekhez és közvetlenül fejti ki jótékony hatását.

A bőr rugalmassága és fiatalsága Glicin nélkül nem lehetséges

Bőrünk jelentős mennyiségű kollagént tartalmaz, így glicint is. A kollagén peptidek ráncainkat csökkentő, bőrünk rugalmasságát növelő és hidratáló, bőrfiatalító hatása jól ismert és sokat kutatott. A kollagén pedig hatását nagyrészt a magas glicin tartalmának köszönheti. A glicin, kollagén, C-vitamin, infúziós kombinációja lehet megoldás, ha bőrünk fiatalságára gondolunk.

Kollagén infúzió időskor bőrfeszesség kezelés.jpg

Glicin hatásosan növelheti az élet hosszát

A glicin a metionin nevű aminosav hatásának korlátozásával növelheti az élet hosszát. A glicin korlátozza a táplálékból a metionin hasznosulását, így kiegyensúlyozza a fehérjékből felszívódó aminosav arányát a vérben. Mivel a legtöbb ételben sok a metionin, ezért a gyakorlatban nehezen kivitelezhető a metionin csökkenése diétával. A szervezetbe juttatott glicin, pl. infúziós kezeléssel szimulálja a metionin csökkentett, élethosszabbító hatású diétát, hiszen a glicin korlátozza a metionin hasznosulását.