Króm
“Króm a vércukorszint felelőse”
,
Króm, Chromium
A króm, mint nyomelem a szervezetben előforduló inzulin működését befolyásolja, így a vércukorszint szabályozásáért felelős. A króm ezért az egyik legfontosabb ásványi anyag a glükóz lebontásban.
Miért kell foglalkozni a Krómmal?
Manapság sajnos nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben króm a szervezetében, vagy akár teljesen hiányozhat is. A krómhiány okai összetettek. Az ételeinkben található természetes króm nehezen szívódik fel a bélcsatornából. Manapság kevés olyan táplálékot fogyasztunk, amely krómot tartalmaz és az élelmiszerek feldolgozása során is a krómtartalom tovább csökken. A magas cukorfogyasztás miatt a szervezet krómtartalékai tovább csökkennek. A fehér cukor, a finomliszt és a többi egészségtelen, magas szénhidráttartalmú étel, ital fogyasztása megnehezíti a normál vércukorszint fenntartását.
Testsúly és a Króm
Króm egyéb hatásai
Stressz kezelés
A krómhiány idegességhez, fáradtsághoz, glükóz intoleranciához (főleg cukorbetegeknél), az aminosavak nem megfelelő lebontásához, valamint érelmeszesedéshez vezethet. A megfelelő króm szint fenntartásához ezt a nyomelemet kívülről kell a szervezetbe juttatni, amelynek egyik legjobb módja az infúziós króm bevitel.
Inzulin szabályozás
A króm, mint nyomelem a szervezetben előforduló inzulin működését befolyásolja, így a vércukorszint szabályozásáért felelős. Mivel öregedés során csökken a szervezet króm mennyisége, ezért a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszik. A króm segíti az aminosavak beépülését, meggyorsítja a fehérje-szintézist és jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, ezzel növeli a szervezet teljesítőképességét.
Testmozgás
Az 50 évnél idősebb szervezetéből, a rendszeres testmozgást végzőknél gyorsabban ürül ki a króm, ezért a króm pótlása szükséges lehet, akár infúziós króm bevitellel. A króm bevitele nagymértékben stabilizálhatja a vércukor szintjét, mivel króm az inzulinnal együtt működve a szénhidrát-anyagcserében is vezető szerepet tölt be. A króm segít a fehérjéket transzportjában.
Króm és cukor anyagcsere
A króm legfőbb hatásai: Túlsúlyosság megelőzése, Alacsony vércukorszint hypoglikémia, agyvérzés megelőzése, magas vérnyomás megelőzése, Crohn-betegség, vastagbélgyulladás, gyomor bélfekély, gyomorhurut, sclerosis multiplex, fejfájás, migrén, pszichiátriai rendellenességek.
Mivel a króm fontos szerepet játszik a glükóz lebontásában, elengedhetetlen a szervezet energiaháztartásának megfelelő működéséhez, de ugyanilyen fontos a koleszterin, a zsírok és a proteinek szintézisében, valamint a fogyás elősegítésében is. A króm rendszeres infúziós szervezetbe juttatásával számos olyan betegség megelőzhető, amelyeket az inzulinrezisztencia vagy fokozott
A króm rendkívül hatékony nyomelem a cukorbetegség kezelésénél. Ha a szervezet krómtartalékai optimális szinte visszaállnak, akkor a vércukorszint jellemzően csökken, és a cukoringadozás kezelhetőbbé válik.