E-Vitamin
“E vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns”
E-Vitamin tulajdonságai
Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket. A szervezetbe kerülő E-vitamin mintegy 60-70%-a kiürül a széklettel. Éppen ezért fontos a folyamatos pótlása. Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében.
Az E-vitamin nyolc különböző formáját ismerjük: alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol; illetve alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienol. Az emberi szervezetben az E-vitamin legaktívabb formája az alfa-tokoferol.
A E-vitamint a zsírszövetek és a máj raktározza, viszont zsírszegény étrend mellett az E-vitamin mértéke nem kielégítő, ezért ilyen esetekben ajánlott a kiegészítő bevitele.
E vitamin és az öregedés
Védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti a körmöket, a hajszálakat.
Javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért különösen hasznos betegség utáni, legyengült állapotban.
Csökkenti a vérnyomást és megelőzi az érrendszeri betegségek kialakulását.
Több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást.
Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen.
Csökkenti a már meglevő betegségek erősségét, mint például a cukorbetegség tüneteit.
Mérsékli a kimerültség jeleit, hatásos segítség a krónikus fáradtság legyőzésében.
Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik a bőrön át.